AFRIKANSK DANS

 

 

De fleste afrikanske danse har deres oprindelse i sociale formål eller religiøse traditioner. For en udenforstående kan det tage lidt tid at "fange" meningen med dansen og bevægelserne, men med lidt forklaring opdager man hurtigt af afrikansk dans tilbyder meget mere end bare underholdning.

Over det meste af Afrika er historiefortællinger traditionelt mundtligt overleveret fra generation til generation. Dette er en af grundene til at sang og dans har været så vigtig for at formidle kultur og baggrund. Dansen bruges ved næsten alle sociale, kulturelle eller religiøse begivenheder. Somme tider fortæller de et folks historie og andre gange giver de moralske "instruktioner" om hvordan man skal leve et godt og harmonisk liv.

Cynthia Lønborg har studeret og optrådt med danse fra de fleste hjørner af det afrikanske kontinent (som det bl.a. blev vist i United African Ballet of Denmark i 1999). Hun blander sin afrikanske danse uddannelse med inspiration fra vestlig dans, hiphop og sågar salsa. Oprindeligt optrådte Cynthia med de mange traditionelle danse fra det kulturelt rige Ghana. Her følger et par ord om nogle af de mest almindelige danse, deres betydning og oprindelse.

Fumefume

Fumefume er en social dans fra Ga folket i Ghana. Det er en af de mest populære danse i regionen omkring hovedstaden Accra. Fumefume dansen har graciøse bevægelser og spændende hop og spark. Bevægelserne stammer fra traditionelle, ceremonielle Ga danse.

Traditionelle afrikanske danse

Atsia ("at vise sig")

Atsia er et eksempel på hvordan dans kan bruges til at bringe de unge sammen til fællesskab og underholdning. Dansen stråler af ungdom, sjov og livsglæde. Den blev oprindeligt udført i måneskin blandt Ewe folket.

Anyako Atsia

Denne populære cirkel-dans fra Ewe-stammen fremføres sammen med sange om moral, samfund, karakter og stolthed. Den danses først og fremmest ved sociale begivenheder og er en chance for folk til at udtrykke sig selv gennem sang og dans. Dansen involverer også ofte et skær af flirt.

Kadodo / Adzohu / Adzogbo

..er en serie danse hvor mændene viser sig frem med deres evner og styrke. De kommer fra Volta regionen i Ghana og stammer som mange af dansene tilbage til længe før Europæerne dukkede op i Afrika. Adzohu havde oprindelig funktion som en slags krigsdans – en forberedelse til krig. I dag er det heldigvis kun en kulturel og social dans.

Traditionel afrikansk dans
   

Send til en ven

 
© Cynthia Lønborg / AfricaDance.dk - Web og billeder: Crawfurd Media